Son iki yılda çalışma biçimlerimiz ve buna bağlı olarak iş yapma şekillerimiz büyük ölçüde değişti. Değişime eşlik eden küresel ekonomik belirsizlik, şirketlerin bilgi teknolojileri yatırımlarında daha temkinli davranmalarına sebep oldu. Ancak bulut bilişim, kemer sıkma politikalarından etkilenmek bir yana dursun, aksine yatırım artışları yaşadı. Bu artışın ardında, pandemide tüm dünyada yaygınlaşan ve kapanma önlemlerinin ardından da bir ölçüde kalıcı olan hibrit çalışanlar ve şirketlerin onları destekleme ihtiyacı yatıyor.

Birçok kapsamlı dijital dönüşüm projelerinin rafa kaldırıldığı bu dönemde hız kazanmaya devam eden bulut yatırımları, Gartner’a göre 2024’te gerçekleşeceği tahmin edilen hacme 2022’nin başlarında ulaşacak. IDC ise küresel bulut yatırımlarının 2025 yılında 1,3 trilyon dolara ulaşacağına işaret ediyor.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 9’u açık bulut, yüzde 35’i özel bulut, yüzde 55’i ise hibrit bulut kullanıyor.

-IDC, 2021

En büyük kazanımlardan biri maliyet avantajı

Bulut bilişim her ne kadar şirketlerin en çok tercih ettiği yatırımlardan olsa da ekonomik fayda ve maliyet analizi konusunda en az anlaşılan teknolojilerin başında geliyor. Bulutun cezbedici avantajları ve şirketler ile bu kazanımlar arasında engel teşkil eden riskler göz önünde bulundurulduğunda, bulut hizmetlerinin nasıl kullanıldığı maliyetlerin optimize edilmesi ve buluttan elde edilecek değerin artırılması için kritik önem taşıyor. Aksi takdirde, bulutun en büyük kazanımlarından olan maliyet avantajını kaçırmış olursunuz.

Daha önce, Dijital İnovasyon: Arayı Açmak İçin Buluttan Faydalanın başlıklı makalemizde bulut yatırım geri dönüşünün nasıl hesaplanacağına değinmiş ve kullanabileceğiniz basit bir formül paylaşmıştık.

Bulutun gerçek maliyetini hesaplama

Bulut çözümlerine geçiş projelerinde izlenecek stratejilerin hiçbir şekilde maliyetleri ve karmaşıklığı artırmaması, aksine azaltması gerekiyor.

Bulutun sağlayacağı uzun vadeli tasarruflar ve verimlilikler her bir şirketin ihtiyaçlarına, şartlarına ve geçmeyi planladığı bulut çözümüne göre farklılık gösterecektir. Buna rağmen, her şirketin BT ve finans yöneticileri bulut ekonomisi yaparken yatırım getirisini ve toplam satın alma maliyetini belirlemek için bakabileceği genel göstergeler söz konusu:

Mevcut veri merkezinin ya da bulut altyapısının sermaye maliyeti ekipman ömrü, yedek parça, işçilik, yazılım ve lisanslama gibi harcamaları da hesaba katılarak bulunabilir. Geçilmek istenen açık, özel ya da hibrit bulutun gerçek maliyetini öğrenmek için ise öncelikle sağlayıcılardan teklif alınması gerekiyor ancak bu noktada kritik olan standart fiyatlamaların ötesini öngörebilmek. Sonradan ortaya çıkacak entegrasyon, güvenlik, lisans ve eğitim gibi maliyet kalemleri de hesaba katılmalı.

Son olarak, başlı başına geçiş sürecinin getirdiği maliyetleri de bu hesaba dahil edilmeli. BT operasyonlarını buluta taşımanın ya da bir başka bulut sağlayıcına geçmenin maliyet kalemleri işçilik, entegrasyon ve uygulama testleridir.

Tüm bu değişkenleri hesaba katan bir senaryo, BT yöneticilerinin buluta veya bir başka sağlayıcıya geçişin şirkete sağlayacağı değerlere dair net bir fikir elde etmesini ve ikna edici bir argüman sunmasını sağlayabilir.

Yeni iş kolu: Bulut Ekonomistliği

Bulutun yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan uzmanlıklara bir yenisi daha eklendi: Bulut ekonomisti. Bulut modelleri, maliyetleri ve avantajları konusunda uzman bu profesyoneller, şirketlerin yeni bir bulut çözümüne geçerken karşılaşacakları maliyetleri ve tasarrufları sağlıklı bir şekilde öngörmelerini sağlıyor. Netaş, global teknoloji markaları ile birlikte sunduğu çözümleriyle birlikte verdiği danışmanlık hizmetiyle şirketinize özel bulut ekonomisini en şeffaf şekilde gerçekleştiriyor ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri öneriyor. Bulut teknolojileri; Netaş’ın Ağ Dönüşümü, BT Altyapı Dönüşümü, Uygulama Dönüşümü, Güvenlik Dönüşümü ve Uç Cihaz Dönüşümü olmak üzere 5 sütun üzerine kurguladığı Akıllı Dijitalleşme, Akıllı Dönüşüm stratejisinin odağını oluşturuyor.

Bulut bilişim ile 3 yılda %351 yatırım geri dönüşü elde edin

Yerli teknoloji ürünleri ve yerelleştirme çözümleriyle dijital dönüşümü uçtan uca elen alan, müşterilerinin ihtiyaçlarına en uygun modernizasyon modellerini uygulayan Netaş, alanının önde gelen üreticilerinden ve küresel bir dev olan VMware ürün ve çözümlerini deneyimli ArGe ekibinin uzmanlığı ve danışmanlığıyla Türkiye’ye ve dünyaya sunuyor.

Netaş tarafından sunulan, verimli kaynak kullanımı, asgari planlanmamış kesinti ve büyük yatırım getirisi özellikleriyle öne çıkan VMware Cloud çözümleri, şirketlere sorunsuz bir entegrasyon ve operasyonel kolaylık sağlıyor.

Bağımsız araştırma şirketi IDC’nin verilerine göre, açık bulut üzerinde VMware Cloud kullanan şirketler, yalnızca 3 yıl gibi kısa bir sürede yüzde 351 yatırım geri dönüşü elde ediyor. Bu muazzam yatırım dönüşünün ardında birçok faktör yatıyor. Araştırma şirketine göre, VMware Cloud sayesinde şirketler açık buluta geçmek ve iş yüklerini açık buluttan taşımak için gereken işlemleri yüzde 46 daha hızlı gerçekleştiriyor, yüzde 57 daha az geçiş maliyetiyle karşılaşıyor ve yüzde 83 daha az planlanmamış kesintiler yaşıyor.

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020