Yazar: Savaş Önemli

Hibrit bulut kullanımı yükselişini sürdürürken, geçiş yapmak isteyen işletmeler için VMware Cloud Foundation hem geleneksel hem de bulutta koşmak üzere tasarlanmış iş yüklerini ve uygulamaları bir araya getirmesiyle ideal bir çözüm sunuyor.

Koronavirüs pandemisi, işletmelerin dijitalleşmesi için önemli bir katalizör rolü üstlenirken, yolculuklarına pandemi öncesinde başlayan kurumlar da bu süreçte çevik olmanın öneminin farkına vardılar. Koronavirüsün teknolojinin her alanında kullanımı artırmasına kurumsal bilişim gözlüğüyle bakarsak, bulut altyapıları, bilgi güvenliği ve ağ mimarisi çalışmalarının önem kazandığını söyleyebiliriz.

2021 yılında hibrit bulut kullanımı dünyada hangi seviyede?

NTT’nin 950 karar vericiyle görüşerek hazırladığı 2021 tarihli hibrit bulut raporu, bu konuda zihin açıcı istatistikler ortaya koyuyor. Buna göre:

  • BT alanındaki karar vericilerin yüzde 90’ı, şirketlerinin operasyonlarını sürdürebilmek için pandemi öncesine göre daha fazla bilişim teknolojisine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
  • Hibrit altyapılar avantaj sağlıyor. Çalışmaya katılan kurumların yüzde 61’i halihazırda hibrit buluta geçiş yapmış durumda ya da pilot projelerde hibrit bulut kullanıyor.
  • Katılımcıların yüzde 33’ü önümüzdeki 12-24 ay içerisinde bir hibrit bulut çözümü kullanacağını belirtiyor.

Hibrit bulut verimliliği artırıyor

Var olan BTY altyapılarının bulut ortamı ile entegre olmasını sağlayan hibrit bulut, beraberinde ölçeklenebilirlik, çeviklik ve güvenlik avantajları da getiriyor. Böylece işletmelerin rekabetçi bir form almalarına yardımcı oluyor. Kriz anlarında iş sürekliliğini korumayı sağlayan hibrit bulut, tüm bu faydalarıyla verimliliği artırıyor. Araştırma bu konuda da ilgi çekici verilerle karşımıza çıkıyor:

  • Çalışmaya katılan kurumların yüzde 33’ü uygulama ve hizmetlerin provizyon hızının hibrit bulutla arttığı görüşünü paylaşıyor.
  • BT operasyonlarında daha fazla verimlilik konusundaki talebin yüzde 41 olması da hibrit buluta geçiş konusunda ipucu veriyor.

Hibrit bulutun kullanım alanları

Hibrit bulut çözümleri, birçok farklı alanda kullanılabilmeleri ile de dikkat çekiyor. Bunların başında uygulama modernizasyonu ve veri merkezi ortamları geliyor. Hibrit bulut çözümleri kullanan işletmeler, uygulamalarını ve iş yüklerini buluta aktarabiliyor, geleneksel iş yükleri için konteyner teknolojisinden faydalanabiliyorlar. Ayrıca, bulutta çalışmak için tasarlanan ‘cloud-native’ uygulamalar geliştirebilmek de bu sayede mümkün oluyor. 451 Research’ün 2019 tarihli araştırması, yeni kurumsal uygulamaların yüzde 95’inin cloud-native olduğunu ortaya koyuyor. Hibrit bulutun öne çıkan bir diğer kullanım alanı da yazılım tabanlı yaklaşımla veri merkezi altyapısını modernize etmek.

Hibrit bulutun uygulama alanını inceleyen şirketler, bu teknolojinin hangi işlevlerinden faydalanabileceklerini de bilmek istiyorlar. Burada da hem özel hem de açık bulut işlevlerini içeren geniş seçenekler kurumları bekliyor. Örnek vermek gerekirse;

  • Hibrit bulut platformunun altyapısını oluşturan Hiper Bütünleşik Altyapı (HCI), sunucular, depolama birimleri, ağ ve yönetim işlevlerini sunuyor ve bunların istendiği taktirde ölçeklenebilmesini sağlıyor.
  • Konteyner üzerindeki iş yükleriyle uyumluluk sayesinde cloud-native uygulamalar ve iş yükleri geliştirmek mümkün oluyor.
  • Hibrit bulut üzerinde koşan uygulama ve iş yüklerinden diledikleriniz için ayrı bir güvenlik politikası oluşturmak, hassas verileri şifrelemek ve bu verileri izole ederek siber saldırılara karşı koruyabilirsiniz.
  • Son olarak, tutarlı bir altyapı oluşturmak da hibrit bulut sayesinde mümkün. Tüm uygulama ve iş yükleri ister özel ister açık bulutta olsunlar, konsolide şekilde çalışabiliyorlar.

VMware Cloud Foundation ile hibrit buluta geçiş kolaylaşıyor

Geleneksel, kurumsal ve modern uygulamaları desteklemesiyle şirketlerin hibrit bulut ortamına geçişini kolaylaştıran VMware Cloud Foundation, aşağıdaki özellikleri ile öne çıkıyor:

  • Hiper Birleşik Altyapı (HCI) teknolojisini temel alan hibrit bulut platformu, işlemleri basitleştiriyor ve konteyner tabanlı iş yüklerini yönetmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca, konteyner geliştiriciye de hazır altyapı sağlıyor.
  • Yüksek güvenlikli yazılım hizmeti sunar. İş yüklerini ödün vermeden geniş bir ölçekte çalıştırmayı sağlar.
  • Entegre konteyner düzenleme özelliği ile performans, esneklik ve kullanılabilirliği en üst seviyeye taşır.
  • Tutarlı operasyon ve var olan en geniş dağıtım seçeneklerini sunarak CapEX, OpEx ve toplam satın alma maliyetlerini düşürür.

Netaş, sektörün en gelişmiş hibrit platformlarından biri olarak da adlandırılan VMware Cloud Foundation için kapsamlı bir hizmet sunuyor. Danışmanlıktan uygulamaya, çözüm geliştirmeden operasyona kadar tüm süreçleri kendi uzmanlığıyla yöneten ve işletmelerin yanında olan Netaş ile hibrit buluta geçiş süreçleri de kolaylaşıyor.

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020