Yazar: Hasan Selman

Her geçen gün daha fazla uygulama konteyner yapısından faydalanmaya başlıyor. Son birkaç yılda Docker sayesinde hayatımızda daha fazla yer eden bu yapılar, özellikle bulut üzerinde koşan mikroservis odaklı uygulamalarda etkisini gösteriyor. Kaynakların etkin kullanımı, otomatik ölçeklenebilme, prosedürel kalite artışı gibi faydalar sağlayan bu yapıyı oluşturmak için artık VMware Tanzu’yu kullanabilirsiniz. VMware Tanzu ürün ailesi, uygulama geliştirmeden yayınlamaya ve yönetime kadar her alanda çarpıcı faydalar sağlıyor. Ancak bunlara geçmeden önce temel bilgilerden başlamakta fayda var.

Konteyner nedir?

Unix ve Linux tabanlı sistemlerden köklenen konteyner yapısı, kodu ve tüm ihtiyaç duyduklarını (runtime, sistem araçları, sistem kütüphaneleri ve ayarlar gibi) paketleyerek oluşturulur. Böylece, uygulama farklı ortamlarda aynı şekilde çalışabilir.

Konteyner kullanmanın avantajları

Tek bir paket, tüm ihtiyaç duyulanları içerdiğinden kolayca her ortamda konteynerdeki uygulamayı kurmak mümkündür. Aynı zamanda tek kurulum sayesinde işler hızlanır. Bir diğer avantajı ise güvenliktir. Zira uygulamalar konteyner içinde sistemin kalanından izole çalışırlar. Bu da verileri ve çalışma ortamını dışarıdan korur.

Konteynerler nerede kullanılır?

Konteynerlerin Linux ve Unix ortamında başlayan yolculuğu, bugün sunucu işletim sistemlerinden mobil cihazlara, tüketici sistemlerinden veri merkezlerine, buluta ve sunucusuz ortamlara kadar her yerde karşımıza çıkıyor.

Konteyner ve sanal makine farkı

Sanal makinelerle benzer bir kaynak izolasyon ve kaynak ayırma sisteminden faydalanan konteynerler, işlevsel olarak fark gösterir. Konteynerler donanım yerine işletim sistemi üzerinde sanallaştırma yapar. Bu da onların daha portatif ve verimli olmalarını sağlar.

Uygulama katmanı üzerinde çalışan konteynerler, aynı makine üzerindeki diğer konteynerlerle aynı işletim sistemi kernel’ini paylaşır, ancak kullanıcı alanından bakınca izole işlemler olarak çalışır.

Sanal makineye göre daha az yer kaplayan konteynerler, daha fazla uygulama çalıştırma avantajı sağlarken, daha az işletim sistemi ve sanal makine kaynağı kullanır.

Ancak ikisinin farklı avantajlarını birleştirmek ve sanal makine üzerinde konteyner kullanmak da mümkün. Bu da uygulama kurma ve yönetme anlamında esneklik kazandırır.

Kubernetes nedir?

Konteynerleşme yolculuğunun bir başka önemli adımı da Kubernetes kullanımı. Artık bir endüstri standardı haline gelen Kubernetes, on binlerce konteynerin etkin kaynak yönetimini sağlayabilecek bir araç olarak dikkat çekiyor. Ayrıca kurum içi donanımlardan özel veri merkezlerine ya da bulut servis sağlayıcılarına kadar tüm farklı altyapılarda çalışabilir.

VMware Tanzu nedir?

VMware’in vSphere 7.0 ile duyurduğu Tanzu ürün portföyü, modern ve bulut tabanlı uygulamaların geliştirilmesi, çalıştırılması ve yönetimini sağlıyor. VMware’in uygulama modernleştirmede temel bir araç olarak tanıttığı Tanzu ürünleri, çoklu bulut operasyonlarını basitleştirerek geliştiricilerin birlikte çalışırken de verimliliğini artırıyor.

VMware Tanzu’nun farkı

Tanzu’nun sunduğu avantajları somutlaştırmak gerekirse:

  • Yazılım geliştirme döngülerini yüzde 56 kısaltıyor. Yapılacak değişiklikler, yeni özellikler kolayca uygulamalara entegre edilip, yazılımın yayınlanma / sunulma süresini düşürür.
  • Hata ayıklama ve yama süreçlerine ayrılan vakti 5 kat düşürüyor. Yazılımların zayıf noktaları daha kolay tespit edilerek, Tanzu’nun entegre süreçleri ve araçları ile kolayca giderilebilir.
  • Operasyonel verimliliği yüzde 78 artırıyor. Otomasyon, standartlaştırma ve gözlem gibi etkin ve yenilikçi bulut mekanizmaları sayesinde daha verimli olmayı sağlar.

VMware Tanzu’nun öne çıkan özellikleri

Tüm bulut sistemlerinde çalışabilen Tanzu, aşağıdaki özellikleri taşıyor:

  • Otomasyon kolaylığı: Konteyner üretimini otomatikleştirdiği gibi, yönetim ve yönetişim alanında da devasa ölçekte otomasyondan faydalanabilirsiniz. Operasyon esnasında ise yama yapmaktan platform güncellemelerine kadar her şeyi kesinti olmadan gerçekleştirmek mümkün. Ölçeklenme durumunda otomatik kapasite artırımı yapabilmesi ise trafik patlamalarında dahi sunduğunuz deneyimin değişmeyeceğinin garantisini verir.
  • Güvenli konteynerler: Doğrulanmış açık kaynaklı konteynerler ile yazılım ve işletim sistemi seçtikten sonra, her daim güncel uygulama kataloğundan en güvenli yığını seçtiğinizden emin olursunuz. Ayrıca dilerseniz açık kaynaklı kütüphaneler ve binary dosyalar üzerinde denetimler yapabilirsiniz.
  • Modern veri katmanı: İster eski (legacy) verileri önbellekleyerek modern uygulamalarda kullanmaya başlayın, ister hız ve ölçeklenme odaklı uygulamalar için yeni veri mimarileri yaratın…
  • Kubernetes: Var olan veri merkezi araçlarınızı ve iş akışlarınızı kullanarak geliştiricilere güvenli ve self servis Kubernetes küme erişimi sağlayabilirsiniz. Ayrıca var olan Kubernetes runtime’ları da açık buluta ya da edge bilişim ortamlarına taşıyabilirsiniz. Çok kümeli operasyonlarda yaşam döngüsü yönetimini otomatikleştirerek riskinizi azaltmanız da mümkün.
  • Yönetim ve gözlem: Tam saydamlık sağlayan VMware Tanzu ürünleri, servisler üzerindeki operasyonel kontrolleri hızlı bir şekilde uygulama ve değiştirme olanağı verir. DevSecOps ekipleri için güvenli iletişim ortamı sağlayan çözüm, iletim halindeki verileri de korur. Akıllı uyarı sistemleri uygulamalarınızda olduğu kadar, Kubetneres, bulut ve diğer çalışma ortamlarındaki anomalileri de tespit etmeyi sağlar. Özelleştirilebilen panolarla anlık izleme yapılabilen VMware Tanzu, analitik odaklı ölçülerle kapsamlı bir gözlem kabiliyeti sunar.

Netaş, VMware Tanzu için sistemin kurulumu, yönetimi ve yazılım geliştirme desteği dahil uçtan uca çözüm sunuyor. Uzman danışmanlar, geliştirdiğiniz uygulamalar bulutta çalışması için yanınızda yer alıyor. Uygulama modernizasyonu yapmak isteyenler, Netaş’ın özellikle cloud-native, mikroservisler ve eski (legacy) uygulamalar konusunda tecrübeli yazılım ve test ekibinden destek alabiliyor.

VMware Tanzu ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için:

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020