Bugün, Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Gününü kutluyoruz. İletişim ve bilgi teknolojileri artık dünya genelinde toplumları ve ekonomileri baştan aşağı değiştirme gücüne sahip. Bu gücü bilginin demokratikleşmesi, eşitsizliklerin, cinsiyet ayrımcılığının, yoksulluğun ortadan kaldırılması, doğal kaynakların verimli kullanılması, sanayi, ekonomiyi, kentleri dönüştürerek üretkenliğimizi artırmamız için kullanmak mümkün.
Son 30 yılda bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişiminin benzersiz bir hıza ulaşması sonrasında artık dünyanın tamamının birbiriyle bağlantılı olduğu bir zamanda, nesnelerin dahi birbirleriyle iletişimde olduğu bir tasarımı hayata geçiriyoruz.
Ülkemizde bilgi iletişiminin gelişerek toplumumuzun dönüştürülmesine hizmet etme amacıyla Netaş, Türkiye genelinde 8000’e yakın okulun bilişim altyapısını kurdu. 50’ye yakın stadın dijital dönüşümünü gerçekleştirdi; yeni nesil şehir hastanelerinin altyapılarını geleceğe uygun olarak hazırladı; afetler sonrasındaki hayati koordinasyon için coğrafi bilgi sistemi tabanlı bir karar destek sistemi geliştirdi; havalimanları, sanayi kuruluşları ve finans kurumlarının veri merkezlerini, genişbant iletişim altyapılarını kurdu.
Dahası, veri iletiminde hız ve kapasitenin devrimsel ölçekte artarak, uzaktan ameliyatlar, sürücüsüz otomobiller gibi bir zamanlar bilim kurgunun konusu olan gelişmeler 5G ile birlikte hayatımıza girmek üzere. 5G teknolojisi 4G’ye göre 1000 kat hızla saniyede 10GB veri iletimine olanak tanırken, veri iletimindeki gecikmenin ise sadece 1 milisaniyeye gerilemesi bekleniyor. Bu hızı anlamak için insanın göz kırpmasının 200-300 milisaniye aldığını düşünmek yeterli.
Ülkemizde 4.5G’nin geliştirilmesine öncülük eden Netaş, 5G’nin geliştirilmesi için de aynı kararlılıkla çalışıyor. 5G ile birlikte üretimi hızlanacak olan ve sadece iki yıl içinde yaklaşık üç kat artarak ayda 49 exabyte’a (49 milyar gigabyte) ulaşacak Büyük Verinin anlamlandırılması için analitik yaklaşım geliştirmekten, 2020 yılında dünya genelinde sayıları 20 milyarın üzerine çıkması beklenen bağlantılı nesnelerin, birbirleri ve uygulamalarla ile iletişimini sağlayan IoT platformunu geliştirmeye kadar uzanan bir çerçevede Netaş, bilişim teknolojileriyle gündelik hayatımızı iyiye dönüştürülmesine odaklanıyor. Bir yandan da, akıllı enerji yönetimi sistemi gibi uygulamalarla ülke ekonomisine ve sürdürülebilir çevre politikalarına destek sağlıyor.
1967 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti’nin iletişim altyapısını kurması için kurulan Netaş, ülke genelinde milyonlarca telefon hattını ve telefon cihazını kullanıma soktuğunda da, 1981 yılında Türkiye’nin ilk kırsal santralini tasarlayarak köyleri dünyaya bağladığında da hayat kalitemizi iyileştirmek, ülkemizi geleceğe hazırlamak üzere çalışıyordu.
Bugün kuruluşunu andığımız Uluslararası Telekomünikasyon Birliği 1865 yılında Paris’te hayata geçmişti. Dünyanın en eski uluslar-üstü kurumlarından biri olan birliğe Türkiye 1866 yılından bu yana üye. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, her bireyin temel iletişim hakkını korumak ve desteklemek için her nerede ve ne şekilde yaşarsa yaşasın tüm dünya halklarının birbirleriyle bağlantıda olmasını savunuyor.