Akıllı Ulaşım

Yeni Çağın Havalimanına, Yeni Nesil Bilişim Altyapısı

Günümüz dünyasında, ulaşımın her alanında oldukça ayrıntılı bir planlama ve sistemler arası ilişki ağı bulunuyor. Bu planlamanın ve ağın sağlıklı çalışması için hızlı, kesintisiz ve güvenli bir iletişim altyapısı şart.

Mobil genişbant ve ağ altyapısı alanındaki köklü deneyimimiz sayesinde, Türkiye’yi dünyaya bağlayan ulaşım omurgasında, bilgi ve iletişim teknolojilerimizle yer almaktan gurur duyuyoruz.

Cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden İstanbul Havalimanı’nda mükemmel hizmeti hedefledik. Çünkü, İstanbul Havalimanı bugün ülkemizi ulaşım ağında dünyanın en önemli noktalarından biri yapacak.

İstanbul Havalimanı’na kurduğumuz iletişim altyapısı ve veri merkezi bulut otomasyon sistemi sayesinde, yolcuları ve havalimanı işletmelerinin günlük hayatlarını kolaylaştıracak çözümler yarattık.

55.000 kişiye eş zamanlı, kesintisiz, hızlı ve güvenli internet sağlayan altyapıyı kurduk. Bu sayede, yolcuların pasaport, gümrük noktaları ve check-in kontuarlarında bekleme süreleri azaldı, en yüksek seviyede operasyonel verimlilik sağlandı.

Ağ! Bir rekor daha kırmışız!

İstanbul Havalimanı’nın tüm kablolu/kablosuz alan ağları için 5.000 yakın erişim noktası kurarak, ağ kapsama alanında yeni bir Türkiye rekoruna imza attık. Bu geniş kablosuz erişim ağı sayesinde yolcular, otoparktan kalkışa kadar kesintisiz ve güvenli internet hizmeti alabiliyor. Ayrıca güvenlik, gümrük noktaları, duty-free mağazaları da dâhil olmak üzere tüm işletmeler de bu altyapı üzerinden hizmet veriyor.

Uçuşunuzdaki tek bulut, veri bulutu

Bunlarla da yetinmedik, İstanbul Havalimanı’nın veri merkezi bulut otomasyon sisteminin kurulumunu da yenilikçi bir yaklaşımla gerçekleştirdik. Tasarladığımız sistem sayesinde yaratılan Sadakat Programı, yolculara türlü hizmetler ve kolaylıklar sunuyor. İstanbul Havalimanı yolcuları artık uçaklarıyla ilgili tüm bilgi ve değişiklere kolayca ulaşabiliyor. Ayrıca, santral sistemi, otopark sistemi ve özel kampanyalar da yine bu sistemle kurulan Sadakat Programı üzerinden uygulanıyor.

76,5 milyon metrekare tek ekranda

İstanbul Havalimanı’nda üstlendiğimiz Veri Merkezi Performans İzleme Projesi’yle, alandaki tüm bilişim altyapısı bileşenlerine ait hata ve performans verileri konsolide bir izleme ekranı ile yönetiliyor. Bu sayede, BT operasyonlarının çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanacak. Havalimanı işletmesinin yönettiği binlerce sisteme ait tüm alarm ve olay verileri her an, kolayca takip edilebilecek. Üstelik bu sistem sayesinde yüksek oranda maliyet tasarrufu da sağlanacak. Sisteme dâhil edilecek BT harici hata ve olay bildirimleri sayesinde de havalimanı işletmesinin bu uygulamalardan elde edeceği faydaların, BT bileşenleri ile sınırlı kalmamasını hedefledik. Nesnelerin interneti (IoT) alanında Türkiye’de gerçekleştirilecek en büyük projelerin içerisinde yer alan çalışmamızın önemi bir kat daha artıyor. Havalimanının BT ekipleri, oluşacak sorunların kök sebeplerini araştırırken yapay zekâ çözümlerini de kullanarak çok daha hızlı, verimli ve hatasız şekilde ilerleyebilecek.

Tam 200 milyonu mutlu etmenin yolunu bulduk

Havalimanı Servis Yönetim Sistemi Projesi’yle havalimanının servis yönetimini modern ve pratik uygulamalarla en üst seviyeye çıkardık. Tüm servis adımlarının anlık olarak ölçülüp raporlandığı sistemde, servis kaynaklarının verimliliğini artırmayı hedefliyoruz.

Tam 76,5 milyon metrekare alanda, yılda 200 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen İstanbul Havalimanı’nda oluşabilecek tüm sorunların kayıt altına alınmasını ve yönetilmesini sağlayan bu çözümler, havalimanı işletmesinin can damarlarından biri.

Bina otomasyon sistemlerinden, aydınlatma kontrol ve izleme sistemlerine, yangın algılama ve ihbar sisteminden uçak iklimlendirme sistemlerine kadar yüzlerce sistemle entegre olan bu yapı, merkezileşme avantajı sağlarken, yüksek hizmet kalitesini de garantiliyor.

Sistemimizdeki yapay zekâ uygulamaları, insan kaynaklı hataların önüne geçerek daha hızlı ve kaliteli servis avantajı sağlıyor.

Demiryollarında iletişimi rayına oturttuk

Geçtiğimiz yüzyıllarda mal ve eşya taşımacılığının lokomotifi olan demiryolları, günümüzde saatte 400 km gibi nefes kesici hızlara ulaşan trenlere ev sahipliği yapıyor. Elbette, bu kadar yüksek hızlarda, hızlı ve güvenilir iletişim, demir yolu operatörleri için büyük önem taşıyor.

Mobil genişbant alanındaki tecrübemizle demir yolu ağları için uçtan uca GSM-R çözümleri sunuyoruz. Demiryolları için optimize edilmiş, kablosuz ve güvenli bir genişbant iletişim standardı olan GSM-R ile demiryolu operatörlerine yüksek performanslı bağlanırlık ve verimlilik sağlıyoruz.

Bugüne kadar 8 demiryolu iletişim projesinde yer aldık. Marmaray Yüksek Hızlı Tren Projesi için GSM-R altyapısını kurduk. Sivas-Yerköy Hızlı Tren Projesi kapsamında, GSM-R santrali, GSM-R radyo iletişim ağı ve kablolu ağ iletişimi altyapısının kurulumuna da devam ediyoruz.

Yüksek hızlı tren hatlarının yanı sıra TCDD hat modernizasyon projeleri için de çözümler üretiyor, Bandırma-Menemen Projesi’nin çalışmalarına da devam ediyoruz.

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020