Netaş start-up işbirlikleri ve akıllı teknolojiler ile sürdürülebilir kalkınmayı destekliyor
Teknolojinin iyileştirici ve dönüştürücü gücüyle sürdürülebilir ekonomiyi “Netaş Platform for a Better Life” – Daha iyi bir yaşam için Netaş- felsefesiyle destekleyen Netaş, köy kalkınmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Netaş, Beş yıl önce Tekirdağ Gaziköy’de kırsal kalkınmayı ve doğanın sürdürülebilirliğini desteklemek için hayata geçirdiği Netaş Şifa Ormanı için yeni bir proje hayata geçirdi. Start-up ekosisteminin parlayan girişimlerinden ecording ile birlikte işbirliği yapan şirket, 40 bin adaçayı tohum kapsülünü drone’lar yardımıyla Netaş Şifa Ormanı’nda toprakla buluşturdu. Netaş, ayrıca proje kapsamında “Bir tohum da benden” kampanyası başlattı.
Proje, Gaziköy kadınları için de gelir kapısı oldu. 40 bin tohum topunu Gaziköy’ün kadınları sardı. Netaş, kadınların emekleri ve akıllı teknolojinin desteği ile hayata geçirdiği bu proje ile bir yandan biyoçeşitliliği desteklerken bir yandan da orman köylüsünün birer ihracatçıya dönüşmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Köy, 5 yılda adaçayı ihracat eder hale geldi
Netaş Şifa Ormanı projesi ile çevresel boyutuyla şifa kaynağı bitkilerin korunmasını, kırsal kalkınma boyutu ile de Gaziköy sakinlerinin ormandan odun dışında gelir elde etmesini amaçladıklarını kaydeden Netaş Marka ve Kurumsal İletişimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Buket Okumuş, “Sosyal etki projelerini “Netaş Platform for better life” – Daha iyi bir yaşam için Netaş- felsefesi ile hayata geçiriyoruz. Netaş Şifa Ormanı’nı ve yöre sakinini bu kapsamda 2015 yılından beri destekliyoruz. Son projemizde de akıllı teknolojilerinin faydalarından yararlandık. Oldukça dik ve yüksek bir yamaç üzerinde bulunan Şifa Ormanına 40 bin tohum topunu drone ile toprakla buluşturduk” dedi.
Ekonomik getirisi olan 23 çeşit şifalı bitki üretimi
Gaziköy’ün gelirinin önemli bir kısmının ormandan elde ettikleri adaçayı olduğunu belirten Okumuş, “Gaziköy, Netaş Şifa Ormanı ile başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok noktasına adaçayı ihraç eder haline geldi. Biz de bu nedenle projede adaçayı üretimini artırarak köyün sürdürülebilir geliri içindeki adaçayı ihracatının payını genişletmeyi istedik” diye konuştu.
Netaş Şifa Ormanı, kestaneden cevize bademden vişneye kadar çeşitli meye ağaçlarının yanı sıra, biberiyeden lavantaya, adaçayından kekiğe kadar tıbbi aromatik bitkilerden oluşuyor. Netaş’ın desteği ile bugüne kadar sözkonusu ormanda 23 farklı türde şifalı ve ekonomik getirisi olan bitkinin yetiştirilmesi sağlandı.
“Bir tohum da benden” kampanyası herkese açık
Akıllı teknolojileri sürdürebilir bir gelecek oluşturmak amacıyla kullanmaya özen gösterdiklerini anlatan Okumuş, Netaş ekosistemi içinde bulunan şirketlerin de projeye destek olmasını sağladıklarını ifade etti. Bu anlamda ecording şirketi ile işbirliği yaptıklarını kaydeden Okumuş, Gaziköy’deki kadınların ürettiği 40 bin adet adaçayı kapsülünü, ecording droneları yardımıyla Netaş Şifa Ormanı’nda toprakla buluşturduklarını belirtti. Projenin genişlemesi için sosyal medya üzerinden “bir tohum da benden” kampanyası başlattıklarını ifade eden Okumuş, şöyle devam etti: “Kampanyamıza katılmak isteyen herkesi Instagramda çıktığımız story’e “bir tohum da benden” yazarak katılmaya davet ediyoruz. Ne kadar çok katılımcımız olursa o kadar çok tohum toprak ile buluşacak ve Gaziköy sakinlerinin gelirine katkı sağlayacak. Böylece hem ormanın hem de orman köylüsünün ormandan elde ettiği gelirinin sürdürülebilir olmasını sağlamış olacağız. Gaziköy, hem kadınların ürettiği tohumdan hem de üretimi artacak adaçayının ihracatından doğan gelir artışından fayda sağlayacak.”
Kurumsal ve bireysel çevre bilincini arttırmaya yönelik teknolojik yöntemler geliştiren ve çevreye duyarlı çözümler üreten bir sosyal girişim olan ecording’in kurucusu Mert Karslıoğlu işbirliğinden kaynaklı mutluluğunu ifade etti ve şöyle devam etti: “Netaş ile yapmış olduğumuz işbirliği, olumsuz etkilerini günden güne daha fazla hissettiğimiz iklim krizi ve ekonomik eşitsizliklere karşı gerçekleştirdiğimiz en anlamlı çalışmalarımızdan biri oldu. Şarköy’de hayatını sürdüren ve iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen kadınlara istihdam sağlayan bu proje ile hem doğaya katkıda bulunarak hem de kadınlara gelir sağlayarak eşitsizliklerin azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadele hedeflerimizi birlikte hayata geçirdik. Bu güzel projeyi hayat geçirme fırsatı verdiği için Orman Genel Müdürlüğü ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğüne ayrıca teşekkür ediyorum.”
Ecording hakkında:
Kurumsal ve bireysel çevre bilincini arttırmaya yönelik teknolojik yöntemler geliştiren ve şirketlerin pazarlama ve sürdürebilirlik stratejilerine çevreye duyarlı çözümler sunan bir sosyal girişimdir.
Ecording ne yapar?
İklim değişikliği sorunlarıyla karşı karşıya kalan kırsal bölgelerde; kadınların hazırladıkları tohum toplarını drone ile fırlatıp, ulaşılması zor alanları ağaçlandırarak iklim değişikliği ve kadın istihdamı konuları için çözüm geliştirir.
EcoDrone nedir?