Akıllı Dijitalleşme Akıllı Dönüşüm yaklaşımı ile sektörleri dijitale taşıyan Netaş, ArGe’sinden aldığı güç ile sağlık alanında hem yurtiçinde hem uluslararası arenada yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Netaş, Türk Telekom, Etiya ve Bewelltech’in Türkiye ayağını oluşturduğu uluslararası konsorsiyumun sağlık alanında kriz yönetimine yardımcı olması için 5G ve yapay zekâ tabanlı teknolojilerle geliştirdiği “AICom4Health” projesi, Avrupa Birliği İnovasyon Programı CELTIC-NEXT kapsamında TÜBİTAK’dan hibe almaya hak kazandı.
4 farklı ülke ve 9 proje ortağının yürüttüğü “AICom4Health” projesi, sağlıklı ve akıllı şehirler için yeni nesil 5G teknolojileri ile desteklenen bir yönetim platformunun hayata geçirilmesini hedefliyor. Proje içerisinde üniversite ve sağlık kurumları da yer alıyor. “AlCom4Health” ile sağlık alanındaki kriz yönetiminde yapay zekâ tabanlı uygulamaların 5G altyapısı ile çalışması sağlanacak. AICom4Health konsorsiyumunda IoT teknoloji sağlayıcısı olarak rol alan Netaş’ın ortaklarıyla birlikte geliştireceği çözüm, Türkiye’deki öncü 5G dikey sektör uygulamalarından biri olacak.”
Bulut teknolojileri, IoT ve dijital dönüşümündeki uzmanlığının yanı sıra sağlık sektöründeki deneyimi ile Avrupa Birliği’nin AICom4Health Konsorsiyumu’nda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Netaş ArGe Genel Müdürü Ersin Öztürk, “Türkiye’nin en deneyimli ArGe’si olarak yerli mühendislik kaynağımız ile uluslararası platformlarda da çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ile hastane öncesi sağlık sisteminin dijitalleştirilmesi projesi ASOS’u yürütürken, Avrupa Birliği’nin yeni nesil sağlık içerikleri araştırma konsorsiyumunda yer alarak yeni nesil sağlık sistemleri üzerine çalışıyoruz. AICom4Health projesi kapsamında Netaş olarak, kameralardan alınan görüntüler ve IoT (nesnelerin interneti) sensörlerinden alınan ısı, sıcaklık, hava kalitesi gibi veriler, yapay zekâ destekli sistemler ile tümleşik olarak analiz ediyor, sağlık ekiplerine gerçek zamanlı olarak bu analizlerin iletilmesini sağlıyoruz. Söz konusu projenin özellikle pandemi gibi kritik dönemlerde hayat kurtaran hızı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
AlCom4Health projesi ile salgın dönemlerinde şu uygulamalar yapılıyor:
Bu projede kullanılacak Nesnelerin İnterneti, yapay zekâ (AI), video analitiği (VA) ve Network Slicing (Şebeke Dilimleme) gibi yeni nesil 5G teknolojileri ile daha az gecikmeli ve yüksek kapasiteli veri gönderiminin güvenilir bir şekilde sağlanması amaçlanıyor.