Pandemi ile dijitalleşmenin hız kazanması, buluta geçiş hızını ve bulut üzerinde koşan uygulamaların sayısını artırarak kurumlara avantaj sağladı. Ancak hızlı sonuç alma niyeti, uygulamaların tüm potansiyelinin ortaya konmasını ve etkin dağıtım yeteneklerinden faydalanmanın da önüne geçebiliyor.
Ağ Dönüşümü, Uygulama Dönüşümü, Güvenlik Dönüşümü, BT Altyapı Dönüşümü ve Uç Nokta Dönüşümü olarak 5 sütun üzerine yeniden tariflenen dijital dönüşüm, bugün kurumsal dayanıklılık ve sürdürülebilir bir büyümenin anahtarı. Ancak buluta geçişte kısıtlayıcı ve dönüşümü yavaşlatabilecek birçok etken söz konusu. Yatırımların ekonomik ömürleri, birçok uygulamanın doğrudan bulutta çalıştırılamaması, replatforming ve refactoring eforları modernizasyon projelerinin uygulama güvenliğini, işlevselliğini ve hızını artırma potansiyelini sınırlıyor. Bu hedefleri ve maliyetleri dengede tutma çabaları ise geçiş sürecini yavaşlatıyor. Bu sebeple, bulut yatırım geri dönüşü (Cloud ROI) hesaplarının iyi yapılması ve hesap alt başlıklarındaki sonuçların içgörülere dönüştürülerek süreçler planlamak gerekiyor.
Bulut yatırım geri dönüşü nasıl hesaplanır?
Yaptığınız yatırımın, parasal anlamda size geri dönüşünü hesaplamak için aşağıdaki basit formülü kullanabilirsiniz:
(Yatırım kazancı – yatırım miktarı) / yatırım = Yatırım Geri Dönüşü (ROI)
Bu hesabı yapmak için toplam satın alma maliyetini (TCO) belirlemeniz gerekiyor. Toplam sahip olma maliyetini belirlemek için aşağıdaki maddeleri dahil etmeyi unutmayın:
– Yeni platforma geçişin maliyeti ve süresi
– Yeni platform için gereken yeni yeteneklerin ekiplere dahil edilmesi ve ekiplere verilecek eğitimler
– Yeni platformla ilgili risk faktörleri
– Ortaya çıkacak yeni ekonomik model ve buna bağlı yeni kazanç akışları
Gerçekçi bir tablo oluşturabilmek ve büyük resmi görmek için aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
1. Geçiş
Geçiş için tercih edilen yöntemler ve bunların uygulanma süreleri, yeni bir platforma geçişin maliyetinde önemli bir rol oynuyor. Örneğin, VMware Cloud Foundation ve onunla bağlantılı hibrit bulut çözümleri (VMC on AWS, AVS Azure VMware Solution v.b.), replatforming ve refactoring gerektirmediği için bu süreyi büyük ölçüde kısaltıyor. Öte yandan, çoklu bulut yapısını kurumsal güvenlik ve yönetişim politikalarını değiştirmeden aynı arayüz üzerinden yönetebilmek gibi büyük bir kolaylık sağlıyor.
2. Üretkenlik
“Siparişlerinizin kapasiteniz doğrultusunda pik noktaya ulaşması için bulutun sunduğu ölçeklenebilme size ne kadar fayda sağlayacak?” ya da “Hızlı ölçeklenme olmadan pik noktanıza ulaşmanız ne kadar zaman alacak?” sorularının yanıtları, sizi doğru karara ulaştıracaktır. Ancak bulutun üretkenlik vaatlerinin tümünü hesaba kattığınızdan emin olun. Otomasyonun getirdiği self servis yetenekleri, geliştiricilerin ve sistem yöneticilerinin verimliliğini artırırken, işletim hatalarını ve zaman kayıplarını da ortadan kaldırıyor.
3. Kaldıraç etkisi
Bulutun sanallaştırmaya uygun yapısı sayesinde departmanlar arası kullanımda sanal makine ve depolama havuzları ile kaynak paylaşımı yaratırken, altyapı sağlayıcıların çoklu kiracı desteği ile ölçeklenme kolaylaşırken, maliyet de kurum içi barındırmadan daha hesaplı hale geliyor.
4. Kullandıkça öde
Sunucu yatırımını ortadan kaldıran, BT çalışanı yatırımını da azaltan bulut sistemleri, ön ödemesiz, kullandıkça öde sistemiyle hem sadece gereken kapasite için harcama yapmayı hem de gerektiğinde kolayca ihtiyaca göre kullanımı artırmayı kolaylaştırıyor.
5. Pazara erişim hızı
Bulut üzerinde yeni bir altyapıyı devreye almak son derece kolay. Böylece yeni projeler anında hizmete sokulabiliyor. Düşük maliyetler de ürün ve hizmetlerin pazara erişim hızını artırıyor. Bulut üzerinde çeşitli çözümleri ve alternatifleri farklı kullanıcı grupları üzerinde hızla deneyebilme kabiliyeti, karar verme süreçlerini önemli ölçüde artırıyor.
6. Risk yönetimi
Projenin başarısız olması, altyapı kesintileri ve doğal afetlerin maliyetini ve felaket kurtarma çözümleri kullanarak bunları önlemek için gerekenleri belirlemek kolaylaşıyor.
7. Kazanç
Yatırım geri dönüşünü hesaplarken, bir bulut hizmetiyle ortaya çıkacak yeni ekonomik modelin ve buna bağlı elde edilecek kazançların hesaba katılması argümanınızı güçlendirir. Bir hizmetten öngördüğünüz yıllık kazancın, hizmetin erken devreye alınması durumunda artacağını unutmayın.
Netaş’ın VMware Cloud Foundation temelli çözümleri, her tip uygulama için güvenlik, yönetilebilirlik ve geleceğe hazır bir mimariyi uygun fiyatlarla ortaya çıkartarak en iyiyi yakalamanızı sağlıyor. Buluta geçişin yanı sıra, veri merkezlerinde özel bulutların oluşturulmasını mümkün kılan VMware Cloud Foundation ile siloları ortadan kaldırarak daha verimli, standart, güvenli ve izlenebilir bir altyapı inşa etmek mümkün.
VMware ile 3 yılda %351 yatırım geri dönüşü alın
Altyapı standardizasyonu sağlama ve kaynakları verimli kullanma konusunda iddialı çözümler sunan VMware Cloud, planlanmamış arızaları azaltırken yatırım geri dönüşünüzü de azami seviyeye taşıyor. AWS üzerinde VMware Cloud kullanarak hibrit buluta geçişteki kazanımları inceleyen IDC, aşağıdaki bulguları paylaştı:
– Geleneksel mimarilerde ve bulutta çalıştıracağınız iş yüklerini ve uygulamaları bir araya getirebilen VMware Cloud Foundation ile açık buluta geçmek ya da açık buluttaki iş yüklerini geri taşımak gibi işlemler yüzde 46 daha hızlı yapılabiliyor.
– Planlanmayan kesintilerin sıklığını ve süresini azaltırken gelir ve verimlilik kaybını düşürüyor. VMware Cloud Foundation ile taşınma maliyetleri de yüzde 57 düşüyor.
– Altyapı kaynaklarını daha etkin kullanan çözüm, benzer iş yükü ve uygulama çalıştırma durumunda yüzde 39 düşük maliyetle hizmet veriyor.
– Tüm bunların etkisi ile bulut yatırım geri dönüşü 3 yıl içinde yüzde 351 gibi çarpıcı bir seviyeye ulaşıyor.
Netaş uzmanlığıyla bulutta inovasyon
Dijital dönüşümün sunduğu fırsatlardan şirketlerin en üst seviyede ve güvenli bir şekilde yararlanması için Netaş, dijital dönüşümü yeniden tarifleyerek, Ağ Dönüşümü, Uygulama Dönüşümü, Güvenlik Dönüşümü, BT Altyapı Dönüşümü ve Uç Cihaz Dönüşümü olarak 5 sütun üzerine stratejisini oluşturdu.
Bu strateji pazar dinamiklerini iyi bir şekilde yansıtırken VMware stratejisi ile de %100 uyumlu. Bu kapsamda Netaş, iş ortağı VMware ile bulut dönüşümüne odaklanıyor, çevik şekilde uygulama geliştirme süreçlerinde şirketleri destekliyor.
Netaş, bir yandan kurumların dijital dönüşümü gerçekleştirebilmek üzere ihtiyaçları olan modern sistem, network, backup donanım mimari çözümlerini sağlarken bir yandan da bu altyapı üzerinde kurgulanacak uygulama, güvenlik ve uç nokta dönüşümleri çözümlerini sunuyor. Tanzu, VCF, Workspace ONE, Carbon Black özellikle Netaş’ın odaklandığı ve çözümlerinde kullandığı VMware teknolojileri olarak ön plana çıkıyor.