1 milyar TL’nin üzerinde gelir elde eden Netaş, kayıtlı sipariş rakamını yüzde 42 artış ile 3 milyar TL’ye çıkardı.

  • Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde lider şirketi Netaş, yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 16, TL bazında ise yüzde 57 artırdı.
  • Söz konusu dönemde satış gelirini 1 milyar TL’nin üzerine çıkaran Netaş, yüksek büyüme performansı ile de son beş yılın en iyi sipariş rakamını elde etti.
  • Sipariş miktarı yüzde 91 büyüme ile 1.5 milyar TL düzeyinde gerçekleşen şirketin, kayıtlı sipariş miktarı da aynı dönemde yüzde 42 artışla yaklaşık 3 milyar TL’ye çıktı.

Telekomünikasyon ve bilgi teknolojilerindeki deneyimi ile Türkiye’nin en yetkin teknoloji şirketi olan Netaş, 2023 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre; şirketin satış geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 16, TL bazında ise yüzde 57 büyüdü. Böylece Netaş, satış gelirini 1 milyar TL’nin üzerine çıkardı.

Hem dolar hem TL bazında 5 yılın kayıtlı sipariş rekoru

Son beş yılın en iyi sipariş rakamını elde eden Netaş, önceki yılın aynı dönemine göre sipariş miktarını yüzde 91 artırarak 1.5 milyar TL’ye, gelecek dönemde gerçekleştirilecek kayıtlı sipariş miktarını ise yüzde 42 büyüme ile 3 milyar TL düzeyine yükseltti. Bu sayede şirketin dolar cinsinden sipariş miktarı birinci çeyrek bazında yüzde 41, kayıtlı sipariş miktarı ise yüzde 5 artmış oldu.

Diğer yandan şirketin operasyonel giderlerindeki tasarruf devam etti; operasyonel giderlerin satışlara oranı bir yıl önceki yüzde 10 seviyesinden yüzde 8’e geriledi. Netaş, 5 milyon TL düzeyinde FAVÖK, 70 milyon TL brüt kar açıkladı.

Finansal sonuçları değerlendiren Netaş CEO’su Sinan Dumlu, “Sistem entegrasyonu (SI) segmenti, satış gelirlerimizin yüzde 60’ını, siparişlerimizin ise %57’sini oluşturdu. Söz konusu segmenti; satış ve siparişlerdeki yüzde 29 ve yüzde 35 payıyla telekom takip etti. Diğer gelirlerimizi ise bilişim destek hizmetleri şirketimiz BDH’tan elde ettik” dedi.

Çözüm ortaklarımız ve ArGe’mizle modernizasyon projelerine devam ettik

Dumlu, “Sistem entegratörü kimliğimiz altında, danışmanlıktan, kuruluma kadar tüm yetkinliklerimiz ile global çapta 120’ye yakın iş ortağımızın ürün ve çözümlerini sunuyoruz. Çözüm ortaklarımızın ürün ve sistemlerine gerektiğinde ArGe’mizin yetkinlikleri ile ihtiyaca uygun uygulama ve geliştirmeler ekliyoruz. Bu bakış açısıyla, yazlım danışmanlık hizmetlerine devam ederken şirketlerin bilişim altyapılarını da yenilemeyi sürdürdük. Ülkemizin en büyük özel bankalarından birinin veri depolama yatırımına, çözüm ortağımız Hitachi’nin ürünleri ile destek olurken, bir diğer özel bankanın ödeme sistemleri altyapısının modernizasyonu üstlendik. Çözüm ortaklarımızın lisansları ile iki büyük holdingin de ofis uygulamalarını modernize ettik” diye konuştu.

Kamunun dijital dönüşümüne katkı sağlıyoruz

Kamu alanında; gerek Adalet Bakanlığı için SEGBİS, Sağlık Bakanlığı için ASOS gibi hizmet ve uygulamaların dijitalleşme süreçlerinde gerekse teknoloji altyapılarının modernizasyonunda projeler üstlendiklerini hatırlatan Dumlu; “Kamuda Nüfus Vatandaşlık Projesi’nin bakım işini devam ettirecek sözleşmeye imza attık. Diğer yandan akıllı ulaşım alanında da ülkemize katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Demiryolları için optimize edilmiş, kablosuz ve güvenli bir genişbant iletişim standardı olan GSM-R ile raylı ulaşım sistemlerini dönüştürüyoruz. Bu kapsamda son olarak üstlendiğimiz Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattında GSM-R teknolojisi ile ürünlerin kabullerine ve kurulumlarına devam ediyoruz” dedi.

KKTC kamu hizmetlerini dijitale taşıyoruz

Sinan Dumlu, Netaş’ın KKTC’nin dijital dönüşümünde de izini artırdığını belirterek, şunları kaydetti: “KKTC’nin Tüzel, Gümrük ve Nüfus Sistemlerini dijitale taşıyoruz. Mart ayında açılan nüfus kimlik sistemi ile ada halkının kimlik talepleri yeni sistem üzerinden karşılanmaya başlandı. Gazimağusa Limanı Otomasyon Sistemini de Mart ayında devreye aldık. Böylelikle, adada sorumluluğumuzda olan tüm gümrük kapıları açılmış oldu. Tüzel sistemini ise Mayıs ayı itibarıyla vatandaşların kullanımına açtık.”

Telekomünikasyon teknolojilerinde ZTE ile büyüyoruz

Telekom segmentinden elde edilen sipariş miktarının yüzde 120 artışla 504 milyon TL, satış gelirlerinin ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 57 artarak 316 milyon TL olduğuna dikkat çeken Sinan Dumlu; “Telekom teknolojilerindeki derin bilgi birikimimiz, ZTE’nin yenilikçi teknolojileri ile yarattığımız sinerjiyle; altyapıdan başlayarak hanelerden iş yerlerine kadar uçtan uca ülkemizin iletişim altyapısını en modern teknolojiler ile dönüştürmeye devam ediyoruz” dedi.

Sabit internet erişim şebekesinde yüksek hızlı fiber internet sunan GPON (Gigabit Passive Optical Network) teknoloji alt yapı ürünü, son kullanıcılara yüksek bant genişliği ve daha geniş kapsama alanı sunan modem cihazlar ve güç üniteleri siparişleri ile Netaş’ın telekomünikasyon teknolojileri alanındaki büyümesine dikkat çeken Sinan Dumlu, “ZTE’yi GPON ve son kullanıcı pazarındaki dünya liderliğine taşıyan ürün ve teknolojilerini Türkiye’de Netaş deneyimi ile sunuyoruz. GPON yazılım ve donanımlarının tedariki için imza attığımız Superonline’dan VDSL Modem için de sipariş aldık. Diğer yandan Türk Telekom’dan WiFi-5 destekli fiber HGW modem, TTNET’ten ise WiFi-5 destekli VDSL modem siparişi aldık. Turkcell ile de Lityum Akü sağlayacağımız bir sözleşme imzaladık” dedi.

Netaş Bulut Sunucu için farklı sektörlerden talepler almaya başladık

Dumlu ayrıca geçen yıl sunmaya başladıkları Netaş N3 Bulut Sunucu ile de farklı dikeylerde büyümeye başladıklarını belirtti ve “Turkcell, ilk siparişine ek olarak yeni sunucu siparişleri vermeye devam etti. Ayrıca savunma ve kamu alanlarında da kurumların siparişlerini almaya başladık” diye konuştu.

Akıllı Teknolojiler ile 5G’ye hazırlık

Telekomünikasyon teknolojileri alanında tasarım, yazılım ve donanım olmak üzere uçtan uca, köklü ve global çapta bir ArGe yetkinliğine sahip olan Netaş, yerli 4G teknolojileri geliştirme konusundaki uzmanlığı ile 5G teknolojilerine odaklanıyor. Dumlu akıllı teknolojiler ile sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak için ArGe çalışmalarına hem ulusal hem de uluslararası platformlarda devam ettiklerini ifade etti. Dumlu, 5G’ye yönelik uygulamaların testlerine sektör iş birlikleri ile devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Güvenli ve sürdürülebilir enerji için teknoloji

EUROGIA kapsamında; Türkiye, İspanya, İtalya ve Danimarka’dan 10 ortak kuruluş ile başlatılan, TÜBİTAK 1509 programı altında da fonlanan enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğini hedefleyen AISMECOT projesine başladıklarını anlatan Sinan Dumlu, “ArGe’miz ile yer aldığımız projede, ileri veri analitiği tekniklerinin kullanımındaki yetkinlik ile akıllı sayaçlardan toplanan verilerle müşteri profilleme, yük ve tüketim tahmini, kayıp ve kaçak analizi gibi alanlarda yenilikçi çözümler üretilmesi hedefliniyor. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalar, proje ortağı İGDAŞ başta olmak üzere yerli ve yabancı gaz dağıtım firmalarında yenilikçi ve veri temelli bir çözüm olarak konumlandırılabilecek. AISMECOT projesinde, akıllı sayaçlar verilerinin üretilmesi, 5G şebekeleri üzerinden iletimi, IoT ve veri analitiği platformlarında işlenmesi üzerine yenilikçi çözümler geliştirilmesi planlanıyor” dedi.

Test alanında ürünler ile büyüyor, hizmette anlaşmalarımızı yeniliyoruz

Netaş ArGe’sinin geliştirdiği Visium Lab test ürün ailesi de büyümesine devam etti. “Yılın ilk çeyreğinde, ülkemizin en büyük sigorta şirketlerinden biri daha Visium Go ve Visium Farm ürünlerini kullanmaya başladı” diyen Dumlu; test hizmetlerinde ise biri kamu diğeri özel olmak üzere Türkiye’nin en büyük iki bankası ve iki sigorta şirketi ile de sözleşmelerini yenilediklerini söyledi.

Savunma Teknolojilerinde ArGe faaliyetlerimiz tüm hızıyla sürüyor

Diğer yandan 25 yılı aşkın süredir savunma sektörüne yönelik yerli ve milli, yüksek teknolojiye sahip, dünya standartlarında haberleşme sistemleri tasarladıklarının altını çizen Dumlu, “Savunma teknolojilerinde üç ana odak noktamız var: Haberleşme Sistemleri, Navigasyon ve Dost Düşman Tanıma Teknolojileri. Amacımız önce ülkemizin savunma sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak, sonrasında farklı coğrafyalardaki fırsatları daha fazla değerlendirerek çözüm ortağı olduğumuz kurumlar ile birlikte ülkemizin savunma sanayisi ihracatına olan katkımızı artırmak. Bu kapsamda ilk çeyrekte de Netaş olarak tasarımlı ürünlerin üretimine devam ettik” dedi.

Bilişim servislerinde yüzde 55 büyüdük

Söz konusu ilk çeyrekte BDH’ın alınan sipariş miktarı ve satış gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55 artış gösterdiğine de değinen Dumlu, şunları kaydetti: “Türk Telekom çatısı altında mobil cihazlar tarafında tüm üretici ve markalar ile yaptığımız sözleşmelerden elde edilen yüksek iş hacminin, büyümeye önemli katkısı oldu. Ayrıca mevcut müşterilerimizde derinleştik. Türkiye’nin en büyük kamu bankalarından birinin İstanbul’a taşınma sürecinde de BDH ile yer alıyoruz. Benzer şekilde Türkiye’nin en büyük pazaryeri markasının veri dönüşüm projesinde de BDH’ın önemli katkıları var.”

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020