Milli sermayenin yurtiçinde kalması için yerli teknoloji kullanımını artırmak misyonu ile hareket eden Netaş ve Turkcell, “yerli sunucu” üzerinde anlaşmaya vardı. Finans, ulaşım ve telekom gibi kritik sektörlerden kamu ve özel kuruluşların ilgi gösterdiği Netaş Bulut Sunucu’nun ilk siparişini Turkcell verdi. 12TB’ın üzerinde kapasitesi ve %75’in üzerinde mobil şebeke sanallaşma oranı ile dijital dönüşüm ve sanallaşma alanında öncü olan Turkcell, Unified Telco Cloud altyapısında kullanılmak üzere Netaş Bulut sunucularını tercih ederek, sanallaşma alanındaki tecrübesiyle yerli sunuculara güvenini ortaya koydu. Netaş Bulut sunucularının kurulumu ve bakımını ise Netaş’ın bilişim destek hizmetleri şirketi BDH üstlenecek.
Netaş Bulut Sunucu, dünya performans şampiyonu teknik özellikleriyle yerlileştirilerek Türkiye’de üretilmiş, Mart ayında Barcelona’da telekomünikasyon teknolojilerinin buluşma noktası Mobile World Congress’de (MWC) de lansmanı gerçekleştirilmişti.
Netaş Bulut Sunucu; Sanallaştırma, Bulut, Büyük Veri ve Yapay Zeka (AI) gibi yüksek performans gerektiren çok sayıda ortamda çalışabilme kabiliyetine sahip olmasının yanı sıra gelişmiş çevreci özellikleriyle de dikkat çekiyor.
Netaş, akıllı dijital dönüşümü; Uygulama Dönüşümü, Ağ Dönüşümü, BT Altyapı Dönüşümü, Uç Cihaz Dönüşümü ve Güvenlik Dönüşümü olarak beş sütunda tanımlıyor. Türkiye’nin dijital dönüşümü en iyi tanımlayan, adresleyen ve uçan uca uygulayan teknoloji markası olarak Netaş, ürettiği yerli bulut sunucu ile Türkiye’de BT Altyapı Dönüşümü’nde yerlilik oranının artırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Netaş Telekom İş Birimi Genel Müdürü Bülent Elönü, “Netaş Bulut Sunucu üretimi ile Türkiye’nin yerli teknoloji kullanımı vizyonunu desteklemeye devam ediyoruz. Ülkemizde yerli teknolojinin en büyük destekçilerinden Turkcell’in de bu konudaki yaklaşımıyla yanımızda yer almasından ve bu alanda önemli bir iş birliği gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Elönü, şunları kaydetti: “Turkcell’in şebeke altyapısını sanallaştırdığı ve üzerinde 4.5G şebekesi dahil telekomünikasyon çözümlerini konumlandırdığı Unified Telco Cloud altyapısında, ilk kez yerli sunucu kullanılacak. Böylelikle telekomünikasyon şebekelerinde ülkemizin yerlilik hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için önemli bir adım olacak. Netaş Bulut Sunucu, temel telekomünikasyon uygulamalarını üretici bağımlılığı olmadan, daha esnek yapıda ölçekleme yapabilen ve yüksek yedeklilik özellikleri sağlayan Unified Telco Cloud için gereken ihtiyaçlara yanıt veriyor. En yeni teknoloji yetkinliklere sahip sunucular ile sağlanacak sanal altyapı üzerinden Turkcell, bireysel ve kurumsal abonelerine çok daha güçlü yedeklilik ve kesintisiz iletişim sunmaya devam edecek.”
Netaş Bulut Sunucu’ya olan ilgiden memnun olduklarını belirten Bülent Elönü, “Mart ayında lansmanını gerçekleştirdiğimiz yerli Netaş Sunucu’ya ülkemizde kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren özellikle telekom operatörleri ve bankaların ilgisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Dünyada performans rekoru kıran bir teknolojiyi temel alarak yerlileştirdiğimiz sunucu ile ülkemizdeki 450 milyon dolarlık sunucu ve veri depolama pazarında önemli bir açığı kapattığımızı düşünüyoruz” dedi.
“Turkcell, yerli ve milli teknolojileri güçlendirmeyi hedefliyor”
Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ise “Güçlü şebeke altyapımızla ve geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojilerimizle Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz. ‘Teknolojide üreten bir ülke’ olma vizyonu doğrultusunda Turkcell olarak en önemli odaklarımızdan biri, yerli ve milli teknolojilerin desteklenip artırılması. Bu kapsamda ülkemizdeki teknoloji ekosistemini güçlendirmek amacıyla birçok iş birliği de gerçekleştiriyoruz. Turkcell olarak uzun zaman önce başladığımız dijitalleşme yolculuğuna data, ses ve erişim şebekesinde yaptığımız kritik teknoloji dönüşüm çalışmaları ile devam ediyoruz. 2017’de kendi kurduğumuz Telco Cloud altyapımızın en kritik bileşenlerinden biri olan sunucularda yerli ve çevreci Netaş Bulut sunucularını kullanmak, yerlilik odağımız açısından da önemli bir adım olacak” dedi.
Yüksek kapasite: En yüksek bilgi işlem yoğunluğuna erişir. Tek bir sunucu, 41 adete kadar “çalışırken değiştirilebilen” SAS, SATA ve SSD sabit sürücüyü destekler.
Yüksek performans: Sunucular, DDR4 belleğin yanı sıra en son nesil Intel işlemci ailesini ve yüksek hızlı 100G Ethernet ara yüzlerini destekler.
Kolay bakım: Web tabanlı sunucu yönetim yazılımı, yönetim zorluğunu azaltır ve idari işletim maliyetlerini düşürür. Bileşenlerin modüler tasarımı, çalışırken değiştirilebilir denetleyiciler, güç kaynakları ve fanların yanı sıra çekmece tasarımına sahip disk yuvaları özelliklerinin tümü basit değiştirme ve bakım işletme prosedürlerine katkıda bulunur.
Çevre dostu: %95’e varan dönüşüm verimliliğine sahip 80 PLUS Platinum güç kaynağı kullanılır. Ayrıca akıllı fan hızı kontrolü ve CPU frekans dönüşümü de mevcut.
Ürün özellikleri hakkında ek teknik bilgi: