Dijital dönüşüm tüm ekonomik ve sosyal alanlarda verimliliği baştan tanımlarken ve yaşam kalitesini yukarı taşırken, insan hayatını doğrudan etkilediği alanların başında ise sağlık hizmetleri geliyor.

Dünya genelinde sağlık kuruluşları bir yandan sağlık hizmetlerinin kalitesini, kapsamını ve bu hizmetlere olan erişimi artırmaya odaklanırken, nüfustaki ve ortalama yaşam süresindeki artış ve bunlara bağlı olarak sağlığa ayrılan kamu harcamaları üzerindeki baskılar dijital dönüşümün önemini artırıyor.

Sağlık alanında dijital dönüşüm Türkiye’de de yeni kurulan hastanelerde hayat buluyor. Bu hastanelerin son örneği Adana’da 18 Eylül tarihinde açılışı yapılan 1.550 yatak kapasiteli Adana Şehir Hastanesi oldu.

Netaş, projenin bilişim altyapısının kurulumunda alt yüklenici olarak görev alarak hastanenin veri merkezlerinin ve network altyapısının kurulumunu gerçekleştirdi.

Kurulan altyapının ölçeklenebilir mimaride olması sayesinde sistemin ihtiyaca göre genişletilebilir esneklikte olmasının yanı sıra, sistemin uçtan uca yedekli oluşu da hastane gibi sistemin işlerliğinin kelimenin tam anlamıyla hayati önemde olduğu bu alanda kesintisiz operasyonu güvence altına alıyor. Sistemin veri güvenliği, Netaş’ın uluslararası iş ortakları ile iş birliği içinde sunduğu çözümlerle sağlanıyor.

Adana Şehir Hastanesinde, her türlü PC ve bilişim ekipmanının altyapı ve kullanıcı desteği, uzaktan izleme ve yönetim hizmeti de beş yıl süreyle Netaş tarafından sağlanacak.

Hastanenin Turkcell’in ana yüklenicisi olduğu bilişim altyapısı, RFID teknolojileri, uzaktan tedavi, beacon vb. gibi en yeni teknolojik hizmetler ile entegre olabilecek şekilde tasarlandı.

Günümüzde kamu ve özel sektörün dünya genelinde yatırım yaptıkları dijital veya akıllı hastanelerde idari, tıbbi ve mali süreçlerde teknoloji araçları etkin şekilde rol alıyor.  İletişim araçlarının, tıbbi cihazlarla, tıbbi cihazların birbirleriyle ve diğer bilgi sistemleriyle entegre olarak çalıştığı bu hastaneler, sağlık çalışanları ve hastaların teletıp, mobiltıp ve e-sağlık uygulamaları sayesinde hastane içinden veya hastane dışından etkileşimine de olanak tanıyor.

5G teknolojisiyle birlikte veri iletimindeki gecikme süresinin uzaktan ameliyat yapılabilmesine olanak tanıyacak ölçüde azalmasının beklendiği göz önüne alındığında, bulut sistemlerin ve nesnelerin interneti (IoT) uygulamalarının sağlık sektörünü önümüzdeki dönemde baştan aşağı dönüştüreceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020