Dijitalleşme: Toplumsal dayanıklılığın anahtarı

Dijitalleşme, pandemi sonrası dönemde toplumsal dayanıklılığın artması için kilit bir rol üstleniyor. Yakında hayatımıza girecek 5G uygulamaları ve mobil teknolojiler sayesinde toplumsal günlük hayatın ve global ekonominin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi kolaylaşacak.

Yüksek verimlilik her zaman ilk sırada

Her sanayi devriminde en kritik faktör daha yüksek verimliliğe erişmek olmuştur. İçinde bulunduğumuz dijitalleşme devrimi de buna dahil. Günümüzde duyurulan dijital yeniliklerin çoğu daha yüksek verimliliğe odaklı.

Örneğin, ZTE, dijital hizmetlerin doygunluğa ulaşmasından sonra başlaması beklenen ikinci sıçrama döneminde de büyümek isteyen işletmelere; basitleştirilmiş altyapı, verimli ve akıllı operasyonlar için yenilikler sunuyor. ZTE ayrıca sürdürülebilir kalkınmayı ve gelecekteki teknolojik gelişmeleri teşvik etmek için senaryo tabanlı yaklaşımları benimsiyor.

İşletmeler 5G uygulamaları ile iş dünyasında sürdürülebilir kalkınmayı nasıl yakalar?

Tüketiciler 5G teknolojisi ile daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşayabilmeyi beklerken işletmeler ise maliyetleri düşürme, verimliliği artırma ve büyüme peşinde. 5G teknolojisi şimdiye kadar iş dünyasında pek çok yerde kullanılmaya başladı. Örnek olarak, insan kontrolüne gerek duymayan otonom araçlar, daha verimli kalite denetimleri için 8K çözünürlüklü kameralara sahip kontrol sistemleri ve uzaktan kumanda edilebilen makineler sayılabilir.

İş dünyasında daha büyük atılımların gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için telekom operatörleri ile işletmelerin iş birliği yapması önem taşıyor. Her iki tarafın birlikte üzerinde çalışması gereken üç konu göze çarpıyor; rekabetçi farklılaşma yaratabilmek, değer yaratmayı hızlandırmak için etkili iş modelleri geliştirmek ve hizmetlerde kişiselleştirmeye giden yolu keşfetmek.

  • Dikeyler için 5G çözümleri sunarken, 5G teknolojisinin vazgeçilmez olup olmadığını veya 5G destekli çözümlerin diğerlerine göre benzersiz avantajları olup olmadığını belirlemek önemlidir. Rekabetçi farklılaşma ancak bu şekilde sürdürülebilir.
  • 5G uygulamasının ilk aşamasında değer yaratmayı hızlandırmak için, parçalı senaryolarda müşterilerin sorunlu noktalarına ve farklı ihtiyaçlarına odaklanmak önemli.
  • Daha yüksek karlılık elde etmek için geniş kapsamlı kitlelere tek bir platformdan kişiselleştirilmiş hizmet sunmak en uygun yol. Bu nedenle dijital altyapının ve bulut sistemlerinin sunduğu avantajlardan faydalanmayı hedeflemek gerekiyor. Bu tür yeteneklerin esnek bir şekilde düzenlenmesi sayesinde, farklı senaryolarda farklı gereksinimleri karşılayan çevik inovasyonlar hayata geçirilebilir.

Yüksek verimlilik her zaman ilk sırada

Her sanayi devriminde en kritik faktör daha yüksek verimliliğe erişmek olmuştur. İçinde bulunduğumuz dijitalleşme devrimi de buna dahil. Günümüzde duyurulan dijital yeniliklerin çoğu daha yüksek verimliliğe odaklı.

Örneğin, ZTE, dijital hizmetlerin doygunluğa ulaşmasından sonra başlaması beklenen ikinci sıçrama döneminde de büyümek isteyen işletmelere; basitleştirilmiş altyapı, verimli ve akıllı operasyonlar için yenilikler sunuyor. ZTE ayrıca sürdürülebilir kalkınmayı ve gelecekteki teknolojik gelişmeleri teşvik etmek için senaryo tabanlı yaklaşımları benimsiyor.

Değişen tüketici beklentileri 5G uygulamalarını nasıl şekillendiriyor?

Mobil internetin hızlı gelişimi, tüketici beklentilerinin artması ve teknolojideki ilerlemelerden kaynaklandı. Aynı durumun 5G uygulamaları için de geçerli olması bekleniyor.

Örneğin, yüksek çözünürlüklü videoların mobil cihazlardan izlenebilmesi, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları, bulut üzerinden oyun oynama gibi tüketici talepleri, gerçek zamanlı ve etkileşimli görsel-işitsel deneyim sunan uygulamaların geliştirilmesini hızlandıracaktır. Bu durum Güney Kore ve Çin gibi 5G ağların aktif olduğu ülkelerde bir trend olarak açıkça görülüyor.
5G teknolojisi sayesinde panoramik bir açıdan canlı olarak spor müsabakalarını izleyebiliyor, yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyor ve farklı kamera açıları arasında geçiş yapabiliyoruz. Bu şekilde tüketiciler evlerinde gerçek zamanlı olarak kişiselleştirilmiş ve sürükleyici bir deneyimin keyfini çıkarabiliyorlar.

Hakkında çok konuşulan Metaverse’i gerçeğe dönüştürmek için hayati bir öneme sahip olan 5G teknolojisinden tam olarak faydalanabilmemiz; ağ hızlarını, bilgi işlem gücünü ve depolama kapasitelerini geliştirmemize bağlı.
Daha spesifik olarak konuşmak gerekirse, yüksek hızlı trenler, uçaklar ve gemiler de dahil olmak üzere her türlü açık ve kapalı ortamda kesintisiz yüksek hızlı ağ bağlantısını garanti altına alabilecek uygun maliyetli 5G çözümlerine ihtiyacımız var.

ZTE’nin dijital ekosistem hedefi: “1+2+3”

Mobil teknolojiler konusunda standartları belirleyen 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project) tarafından duyurulan 18. sürüm ile 5G-Advanced olarak adlandırılan yeni bir döneme girilecek. Gerçek zamanlı interaktif yeni medya, ağ zekâsı, düşük güç tüketimli IoT gibi farklı senaryolar için 28 yeni standart paketi kullanıma açılmış olacak. ZTE, bu dönüşüm sürecinde yaşanması muhtemel sorunlara çözüm bulmak ve müşterilerine daha fazla değer sunabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

”1+2+3” tam olarak nedir?
  • “1”, yonga setleri, algoritmalar ve mimarilerden oluşan sağlam bir temeli,
  •  “2”, 5G ağları ve iş için çok önemli olan zekayı ve güvenliği,
  • “3”, yenilikler yoluyla sürekli olarak iyileştirilmesi gereken ve 5G’nin başarısının anahtarı olan yetenek, performans ve verimliliği ifade ediyor.

Çin’in 5G’deki gelişimi, global pazarlara büyük katkı sağlayacak

Ocak 2022 itibarıyla Çin’de toplam 1,4 milyon 5G baz istasyonu inşa edilmiş durumda. Mobil 5G kullanıcı sayısı ise 500 milyonu geçti. Daha da önemlisi; üretim, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarını kapsayan 10.000’den fazla yenilikçi 5G kullanım senaryosu hayata geçirildi. 

Çin, ülkedeki bütün sanayinin temelini sağlamlaştıracak büyük ölçekli 5G uygulamalarını desteklemeye devam ediyor. Çin’deki dijital ekonominin sağlam bir temeli var. Bu sayede tüketici pazarlarında ve endüstriyel uygulamalarda büyük potansiyeller barındırıyor. 

Çin’in 5G konusundaki benzersiz ortamı; inovatif ürünler geliştirmek, yeni uygulamalar hayata geçirmek ve bunları global pazarlarla paylaşmak için harika fırsatlar barındırıyor.

Yakın coğrafyanın dijital geleceğine Netaş ile ilham olacak

Küresel pazarlarda 5G dahil yenilikçi telekomünikasyon teknolojilerinde üstünlüğüne sahip ZTE’nin amacı dijital dünyaya ilham vermek. ZTE, Türkiye ve Türkiye’nin yakın coğrafyasının dijital geleceğine ise telekomünikasyon teknolojilerindeki derin deneyimine sahip Netaş ile ilham olmak istiyor.

Netaş bilgi birikimi ve ZTE’nin yenilikçi teknolojileri ile yarattığı sinerjiyle Türkiye’nin telekomünikasyon altyapısını dönüştürüp geleceğe hazırlıyor. İlk yerli özel telekom Ar-Ge’sini kurarak telekomünikasyon teknolojilerinde başlattığı “yerlilik” hamlesini sürdüren Netaş; çekirdekten operatörlerin omurga altyapılarına, hanelerden iş yerlerine kadar uçtan uca Türkiye’nin telekomünikasyon altyapısını en modern teknolojiler ile dönüştürüyor. Netaş, bilgi birikimi ve ZTE’nin yenilikçi telekomünikasyon teknolojileriyle yarattığı sinerjinin etkisiyle Türkiye’nin telekomünikasyon altyapısını daha rekabetçi bir düzeye taşıyarak, 5G ile geleceğe hazırlanmasına katkı sağlıyor.

2021 yılında son kullanıcı cihazları pazarındaki liderliğini pekiştiren Netaş, ZTE’nin sabit genişbant internet çözümleri (GPON) ve bütün mobil/sabit şebekelerdeki ses ve veri iletiminin taşınmasını sağlayan optik iletim çözümleriyle (DWDM) farklı operatörlerin omurga altyapılarında da yer almaya başladı. Dünyada ticari olarak kurulan ilk 120 kanal optik iletim (DWDM) sistemlerinden birisini Türkiye’de kurdu. Bu sayede 2028 yılına kadar, yılda yüzde 11,30 büyüme ile 19 milyar dolar pazar hacmine ulaşması beklenen DWDM sistemleri konusunda küresel öncülük rolü üstlenildi. İstanbul ve Ankara’da 5G testlerine operatör iş birlikleri ile devam eden Netaş, IP/MPLS şebekesi projelerindeki başarıları sayesinde bugün, Türkiye’nin en büyük iki operatörünün ve bir alternatif operatörün IP ağları üzerinde ZTE cihazları ile canlı trafik taşıyor.

Dünyada ticari olarak kurulan ilk 120 kanal optik iletim (DWDM) sistemlerinden birisini Türkiye’de kuran Netaş, son kullanıcılara daha yüksek sabit ve mobil internet hızları sunabilmek ve operatörlerin 5G’ye hazırlanması konusunda şebeke altyapılarının yenilenmesi için projeler üstleniyor. Böylelikle son kullanıcıya daha yüksek kapasiteli, daha az gecikmeli ve yenilikçi veri hizmetlerinin sağlanmasını mümkün hale getiriyor.

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020